Определение и значение на ъгъла на антеверзия на тазобедрената става при детска церебрална парализа

 Церебралната парализа представлява група от трайни нарушения в развитието на стойката на тялото, увреждания с двигателен дефицит и смущения в координациите, които са в резултат на непрогресиращо увреждане в мозъка на бебетата в предродовия, родовия и следродовия период. При деца с церебрална парализа двигателните нарушения често са придружени от сензорно-перцептивни проблеми, когнитивни нарушения, комуникативни и поведенчески проблеми, епилепсия и проблеми с опорно-двигателния апарат.

Децата с церебрална парализа имат нормален скелет при раждането. С израстването обаче, в долните крайници се развиват различни костни деформации. Една от важните деформации, наблюдавани в тазобедрената става при деца с церебрална пареза, е увеличаването на ъгъла на бедрената антеверзия (FA). FA ъгълът се определя като ъгъл между оста на бедрената шийка и транскондиларната ос на бедрената кост.

Този ъгъл, който е 55°- 60° във вътрематочния период (майчината утроба), е приблизително 40° при раждането. В постнаталния период при нормален растеж той намалява с 1,5° годишно до 15-годишна възраст и намалява до 26° на 5-годишна възраст, 21 ° на 9-годишна възраст и 15° на 16-годишна възраст. Наличието на спастичност и слаб двигателен контрол при тези пациенти предотвратява нормалната деротация на бедрената кост и предотвратява намаляването на антеверзията. Клиничното значение на увеличения ъгъл на FA е, че увеличава скоростта на дислокация на тазобедрената става (пълна дислокация) и сублуксация (полу дислокация) и причинява смущения в походката. Следователно, правилното определяне на ъгъла FA при пациенти с CP е важно за пациенти, които ще бъдат подложени на остеотомия с деротационна промяна

 

Предното усукване на бедрената кост (бедрена кост) около дългата й ос се нарича бедрена антеверзия; С други думи, има ъгъл между линията, преминаваща през средата на бедрената шийка в горната част на бедрената кост, образуваща тазобедрената става, и линията, преминаваща през бедрените кондили, образуващи колянната става отдолу. Една от причините за стъпването навътре е, че ъгълът на антеверзия на бедрената кост е по-голям от нормалния. По време на ходене отпред се забелязва, че коленете са обърнати един към друг. Забелязва се, че коленете са изправени навътре, докато стоят и ходят. Седенето на „W“ е често срещано при тези деца. Забелязва се, че коленете са изправени навътре, докато стоят и ходят. Седенето на „W“ е често срещано при тези деца.

Вляво: Позиция на ъгъла на главата на бедрената на кост при ходило, сочещо право напред. В това положение, предната част на главата на бедрената кост е в полу-дислоцирана позиция.

Вдясно: Повечето пациенти завъртат крака навътре, за да насочат полу изместената глава на бедрената кост към ямката й и да я вместят в ацетабулума. Тази позиция запазва главата тазобедрената става в ямката и намалява болката.

Антеторизация на бедрената кост: (феморална антеверзия) Повече от нормалното усукване и завъртане на тазобедрената става към коляното се нарича увеличена бедрена антеверзия. “Равнината” на тазобедрената става и “равнината” на коляното не са успоредни една на друга. Част от главата на тазобедрената става е извън ямката, когато кракът е обърнат право

 

Докато ходи завърта крака и стъпалото навътре, за да вкара в ямката частта от тазобедрената става, която е извън гнездото. Поради тази причина, когато тези деца ходят, коленете и често краката се обръщат навътре.

УВЕЛИЧЕНА ФЕМОРАЛНА АНТЕВЕРЗИЯ ПРИ ДЕЦАТА (FAA)

 

Увеличаване на феморалната антеверзия: Това е въртенето на оста глава-шия в горната част на бедрената кост напред по оста, преминаваща през кондилите в двата края на долната част. Обикновено децата се раждат с 40 градуса на бедрена антеверция, постепенно намалява до 10 до 15 градуса в юношеството и като цяло се подобрява с по-нататъшен растеж. При децата с церебрална парализа, поради спастичността на вътрешните мускули на краката, постоянното седене в неправилна позиция, погрешното движение на тялото, неправилното и несвоевременно прехвърляне на тегло в тазобедрената става е причина ъгъла на антеверзия на бедрената кост да намалее по-бавно от нормалното. Ако не се вземат предпазни мерки в ранния период (редовна физиотерапия / позициониране, …), това става особено очевидно след 3-годишна възраст. FAA може да бъде открита чрез метода на ортопедична оценка, компютърна томография, директна рентгенография и MR образи методи. 

При деца с FAA се наблюдава седене в положение W, неравномерност, обърнати навътре крака при стоене, изкривени крака, недостатъчен контрол при заемане на позата /неадекватност на постуралния контрол/. Силовият дисбаланс възниква поради въртенето в костта в мускулите, придържащи се към вътрешната и външната страна на бедрото. Мястото на прикрепване на мускулите на външната група върху костта се променя и тъй като силовото рамо ще се свие, то трябва да се изразходва повече енергия, особено в изправяне и ходене. Съкращаването на мускулите на вътрешната група може да увеличи спастичността повече. При условие че не се лекува, вторичните проблеми могат да се развият не само в тазобедрената става, но и в коленете и стъпалата. Децата с висока FAA имат риск от развитие на луксация на тазобедрената става с течение на времето. 

 

 

Децата с FAA трябва да бъдат под редовен контрол. Негативните ефекти на FAA могат да бъдат контролирани с физиотерапия, която започва още в ранната възраст. Физиотерапията се фокусира върху укрепване на мускулите около тазобедрената става, намаляване на дисбаланса между мускулната сила, упражнения, които включват прехвърляне на тежестта в правилно подравняване, а на семейството се дават съвети за подреждане на дома, така че детето да може да прекарва времето си в правилни позиции през деня и, ако необходимо, по време на сън през нощта. Ако степента на усукване в тазобедрената става се увеличи, може да се извърши остеотомия деротация на тазобедрената става от детски ортопед, специализиран в лечение на церебралната парализа. Физиотерапията е важна, за да се поддържа правилно подравняване след операцията и да се осигури функционалността на детето.