Увеличена феморална антеверзия при децата (FFA)

Увеличаване на феморалната антеверзия: Това е въртенето на оста глава-шия в горната част на бедрената кост напред по оста, преминаваща през кондилите в двата края на долната част. Обикновено децата се раждат с 40 градуса на бедрена антеверзия, постепенно намалява до 10 до 15 градуса в юношеството и като цяло се подобрява с по-нататъшен растеж. При децата с церебрална парализа, поради спастичността на вътрешните мускули на краката, постоянното седене в неправилна позиция, погрешното движение на тялото, неправилното и несвоевременно прехвърляне на тегло в тазобедрената става е причина ъгъла на антеверзия на бедрената кост да намалее по-бавно от нормалното. Ако не се вземат предпазни мерки в ранния период (редовна физиотерапия, позициониране и пр.), това става особено очевидно след 3-годишна възраст. FAA може да бъде открита чрез метода на ортопедична оценка, компютърна томография, директна рентгенография и MR образи методи. 

При деца с FAA се наблюдава седене в положение W, неравномерност, обърнати навътре крака при стоене, изкривени крака, недостатъчен контрол при заемане на позата /неадекватност на постуралния контрол/. Силовият дисбаланс възниква поради въртенето в костта в мускулите, придържащи се към вътрешната и външната страна на бедрото. Мястото на прикрепване на мускулите на външната група върху костта се променя и тъй като силовото рамо ще се свие, то трябва да се изразходва повече енергия, особено в изправяне и ходене. Съкращаването на мускулите на вътрешната група може да увеличи спастичността повече. При условие че не се лекува, вторичните проблеми могат да се развият не само в тазобедрената става, но и в коленете и стъпалата. Децата с висока FAA имат риск от развитие на луксация на тазобедрената става с течение на времето. 

Децата с FAA трябва да бъдат под редовен контрол. Негативните ефекти на FAA могат да бъдат контролирани с физиотерапия, която започва още в ранната възраст. Физиотерапията се фокусира върху укрепване на мускулите около тазобедрената става, намаляване на дисбаланса между мускулната сила, упражнения, които включват прехвърляне на тежестта в правилно подравняване, а на семейството се дават съвети за подреждане на дома, така че детето да може да прекарва времето си в правилни позиции през деня и, ако необходимо, по време на сън през нощта. Ако степента на усукване в тазобедрената става се увеличи, може да се извърши остеотомия деротация на тазобедрената става от детски ортопед, специализиран в церебралната парализа. Физиотерапията е важна, за да се поддържа правилно подравняване след операцията и да се осигури функционалността на детето.